Barn House

The formal concept for this house, built for two architects who designed it in 2001, was separate house and barn connected by a central foyer containing the entry, stairs, and access to a roof deck. The kitchen, dining, and living areas are arranged in the single storey red 'barn' segment, and bedrooms and office occupy the green 'house' segment. The skewed angles of the separation follow the tapering lot to make the most efficient use of the property. The majority of ceilings are open to the slope of the roofs with exposed framing and 8" of rigid insulation panels over the roof surface. Quarter sawn ash hardwood and limestone are used for flooring and stairs, and all the exposed rafters and tongue and groove ceilings were sanded and stained white to maximize light in the high rooms. The exterior siding is cedar board and batten and lap siding, with flat grey stucco used to highlight and contrast. The 2800 square foot house occupies a corner lot on a main thoroughfare in Edmonton and sits as an example of the unique qualities that can be brought to a house with thoughtful site-sensitive design.